Alles dat je wil weten over de hybride warmtepomp

hybride warmtepomp blog

Vanaf 2026 is het verplicht de Cv-ketel te vervangen door de hybride warmtepomp. Dit om het aardgasverbruik terug te dringen. Dat is een goed streven, maar niet in iedere situatie is het mogelijk om een hybride warmtepomp te plaatsen, zoals in de binnenstad, omdat er geen ruimte is voor de buiten unit. Maar wat is het verschil tussen een warmtepomp en hybride warmtepomp? Wat zijn de voordelen? In deze blog vertellen we je alles.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een verlengstuk van de cv ketel en is in feite een soort airco. Een airco zorgt ervoor dat warmte uit de lucht gehaald wordt en hier koele lucht van gemaakt wordt. Een airco is een lucht-warmtepomp en de hybride warmtepomp een lucht-water-warmtepomp. Deze haalt de warmte uit de lucht en zorgt voor warm water. Het apparaat zorgt ervoor dat het water wordt opgewarmd met de buitenluchten naar de Cv-ketel wordt gebracht. Dit wordt gedaan met behulp van elektriciteit, zodat er minder aardgas verbruikt wordt. Je gebruikt dus dezelfde warmte in huis, maar deze wordt in plaats van met gas opgewekt met elektriciteit.

Wat is het verschil met een warmtepomp?

Je hebt hybride warmtepompen en normale warmtepompen. De normale warmtepomp wordt ook wel full electric warmtepomp genoemd. Deze maakt geen gebruik van een Cv-ketel. Deze is alleen te gebruiken in nieuwbouwhuizen met een uitstekende isolatie. Het maakt het mogelijk je woning op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. Met een hybride warmtepomp kun je je huis het grootste deel van het jaar verwarmen, maar als het echt koud is buiten, dan is het nodig dat de Cv-ketel bijspringt.

Zo werkt een hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp werkt vrij eenvoudig. Een ventilator geleid lucht langs een warmtewisselaar. De warmte wordt uit de lucht gehaald en vervolgens gebruikt voor het verwarmen van het water. Hierbij wordt het water tot ongeveer 55 ºC graden verwarmd. Wanneer er een hogere temperatuur nodig is, helpt de thermostaat van de Cv-ketel een handje. Des te beter de isolatie in huis, des te minder de cv ketel moet bijspringen en des te minder gas je zal verbruiken. Als het buiten kouder is, kan er minder warmte uit de lucht gehaald worden, waardoor de Cv-ketel eerder aan het werk moet. Door te zorgen voor goede isolatie in huis blijft de warmte beter in huis en hoeft de cv ketel minder vaak aan te springen.

De voordelen van een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp heeft diverse voordelen voor je woning te bieden, waaronder de volgende voordelen:
– Lagere energierekening: de kosten van het stroomgebruik zijn goedkoper dan de kosten die je zou maken met gas. Zeker als je dit combineert met zonnepanelen op je dak.

– Een hybride warmtepomp heeft een hoger verwarmingsrendement dan een Cv-ketel en is daarmee milieuvriendelijker. En kies je voor groene stroom, dan ben je al helemaal goed bezig!

– Het is mogelijk om subsidie te krijgen voor een hybride warmtepomp. Dit is ook wel ISDE subsidie, ofwel investeringssubsidie duurzame energie. Zo is het aanschaffen van een hybride warmtepomp een stuk voordeliger en heb je een kortere terugverdientijd.

Hulp nodig bij een nieuwe hybride warmtepomp?

Heb je hulp nodig met het installeren van een hybride warmtepomp of wil je hier werkzaamheden aan laten verrichten? Neem dan direct contact met mij op via 0103060427 of stuur mij een e-mail. Vanaf half 2023 is KGCV gecertificeerd om werkzaamheden aan hybride warmtepompen te verrichten. Ik ben je graag van dienst en zorg ervoor dat je optimaal gebruik kunt maken van jouw hybride warmtepomp

Recente berichten