Waarom onderhoud aan je CV-ketel belangrijk is

CV ketel monteur

Alle redenen om je CV-ketel goed te onderhouden

Ben je benieuwd waarom het onderhoud van de cv-ketel zo belangrijk is? Onderhoud is bij veel producten nodig. Zo dient een cv-ketel ook regelmatig van onderhoud te worden voorzien. Wat is de precieze functie van de cv-ketel, waarom moet deze goed onderhouden worden en hoe vaak moet dit onderhoud eigenlijk plaatsvinden? Deze en meer vragen beantwoorden wij in dit artikel.

De functie van je CV-ketel

De cv-ketel zorgt ervoor dat je huis aangenaam verwarmd wordt en je lekker warm kunt douchen. Hierbij wordt gas gebruikt. Dit wordt door een vonk ontstoken en vervolgens verbrand. De warmte wordt middels een warmtewisselaar aan het water overgegeven in het gesloten circuit van de cv-installatie. Zo krijg je dus warm water. En als je niet zonder warm water wil komen te zitten, is onderhoud belangrijk.

 

Waarom moet je de CV-ketel onderhouden

Door je cv-ketel periodiek te onderhouden zorg je ervoor dat je ketel niet energie gaat verspillen door het verlies van warmte of gebrekkige verbranding. Is de ketel versleten, dan zal je dit tijdens het onderhoud snel opmerken. Zo kun je eventuele gevaren voor zijn. Met veel oude cv-ketels is er namelijk een grotere kans op CO-vergiftiging. Dit komt doordat de ketels hun zuurstof voor de verbranding uit de directe omgeving van de ketel halen. Is de verbranding niet optimaal, dan zal er eenvoudig koolmonoxide kunnen ontsnappen. En koolmonoxide kan echt grote gevolgen hebben, zoals de dood. Heb je een verouderde ketel, dan is het aan te raden een CO-melder hier in de buurt te hebben. Dit wordt ook aangeraden bij een normale cv-ketel, maar bij een verouderde ketel heb je meer kans op erge gevolgen. Wanneer je je cv-ketel regelmatig onderhoud zorg je er dus voor dat gebreken op tijd worden ontdekt en je ketel zo langer meegaat.

Andere voordelen van onderhoud CV-ketel

Wanneer je je cv-ketel van goed onderhoud voorziet, levert dit diverse voordelen op. Dit geldt niet alleen voor de cv-ketel maar ook voor jou. Zo weet je zeker dat je cv-ketel goed blijft werken. Bij het onderhoud zullen diverse onderdelen worden schoongemaakt. Ook worden kleine defecten verholpen en worden onderdelen vervangen. De verwarming zal zo niet zomaar ineens uitvallen. Andere voordelen van het laten onderhouden van de cv-ketel zijn dat je minder kans hebt op storingen en minder snel reparaties hoeft te laten verrichten. Ook zorg je voor een hogere mate van veiligheid, lagere energiekosten en gaat je cv-ketel een stuk langer mee!

Wanneer moet je CV-ketel onderhouden worden?

Je cv-ketel onderhouden, wanneer moet dit eigenlijk? Officieel dient de cv-ketel jaarlijks onderhouden te worden. Echter is hier niet meer bij iedere ketel sprake van. Sommigen hoeven slechts eens in de 2 jaar van onderhoud te worden voorzien. Heb je een open ketel, dan is 1 keer per jaar de beste optie. Wanneer je cv-ketel onderhouden dient te worden, kun je het beste laten bijhouden door de monteur die je kiest. Houd dit niet zelf bij, want stel dat je dit vergeet, dan kan dit eventueel voor gevaarlijke situaties zorgen. Het kan echter ook zorgen voor een hoger gasverbruik of een koude woning.

Wat gebeurt er tijdens een onderhoudsbeurt?

Wanneer je cv-ketel onderhouden wordt, zorgt de monteur voor een optimaal werkende ontsteker en schone brander. Ook zal hij diverse punten van de ketel gaan checken. Dit om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt en je geen last krijgt van storingen of gevaarlijke situaties. Je kunt een monteur inzetten, maar het onderhoud ook jaarlijks of om de twee jaar laten verrichten door het installatiebedrijf waar de ketel aangeschaft is. Het is echter ook mogelijk om bij een andere aanbieder een contract af te sluiten voor de service. Zo kun je zelf de beste monteur kiezen voor jouw cv-ketel. 

KG Onderhoud is een ervaren specialist

En helpt jou ook graag met CV-ketel onderhoud. Wil je een afspraak maken? Mail naar info@kg-onderhoud.nl of bel naar 0103060500.

Recente berichten